Megosztom

 

A tradicionális munkamegosztás esetében az idős szülőket általában a saját gyerekeik tartották el. Ez a „nyugdíjrendszer” a saját gyerekek személyes áldozatvállalására épített, ami a szülőket gyermekek vállalására és munkába állítására ösztönözte. Az élettel általában együtt járó kockázatok (gyerekek korai halála, munkaképtelensége, külföldre költözése, szülőkkel szembeni felelőtlensége) ezt a rendszert is jellemeze, amit a szülők csak még több gyerek vállalásával tudtak mérsékelni. A tradicionális „nyugdíjrendszer” fenntartható, bár kiszámíthatatlan. 

A modern nyugdíjrendszer lényege, hogy az idős emberek a korábbi befizetéseik alapján kapnak nyugdíjat. Ez a rendszer monetarizált, kiszámítható, személytelen, de teljes mértékben független a felnevelt gyerekek számától és adóbefizetéseitől. Közismert, hogy ez a monetarizált nyugdíjrendszer rendszer nem ösztönözi az aktív korosztályt gyermekvállalására, sőt kimondottan gátolja.  Ezért a modern nyugdíjrendszer kiszámítható, de fenntarthatatlan.

Javaslom, kombináljuk a tradicionális és a modern nyugdíjrendszert. Adjunk lehetőséget arra, hogy a szülők nyugdíjának egy része közvetlenül a saját gyermekeiktől származzon. Azaz a felnőtt emberek adóbefizetésüknek egy részét a nyugdíjas szüleiknek utalhassák, sőt az összeg megosztását (beleértve a 0-0%-ot) is bízzuk a felajánlóra. Ez növeli az adományozó autonómiáját és csökkenti a bürokráciát.  Ez a javaslat könnyen összekapcsolható az szja 1%-nak a felajánlását engedélyező intézménnyel. Pl. 2019 januárjában 2,15 millió nyugdíjas átlagosan 130.491 Ft-ot kapott havonta, miközben a havi bér bruttó 343.500 FT (nettó: 228.428 Ft) volt. A befizetendő adóalap 51.525 FT/hó, aminek az 1% 515 FT/hó. Ennek az összegnek a felajánlása persze csak szimbolikus jelentőségű.  A felajánlható százalékot minden évben emelve (1 vagy 2%-kal) és elérve egy felső határt (10, 20 vagy 50%-ot), akkor a felajánlható összeg mai értéken: 5.152, 10.305 vagy 25.762 Ft/hó lenne.  Három gyerek esetében ezek az összegek rendre: 15.457, 30.915 és 77.287 Ft/hó. 

A javaslat előnyei: egyszerű, nincs szükség bonyolult bürokráciára, azonnal bevezethető, folyamatosan bővíthető, senkinek sem sérti az érdekeit, a szülőket gyermekvállalásra, míg a fiatalokat itthon maradásra ösztönzi.  Sajnos az élettel általában együtt járó kockázatok és esetlegességek így újra megjelennek. Ezeket a kockázatoknak a szülők még több gyermek vállalásával tudják mérsékelni. (A kockázatok egy kiegészítő biztosítás megkötésével is mérsékelhetők, de így némileg csökken a pronatalista hatás.) 

 

Tóth I. János

A Népesedési Kerekasztal által 2019. június 13-án szervezett konferenciára készült absztrakt