Share

 

A Népesedési Kerekasztal a magyar társadalom egyik legnagyobb mértékű, igazságtalan, rejtett újraelosztásán kíván változtatni, amely ma a gyermekvállalási motivációkat csökkenti. A gyermeknevelés figyelembevétele a nyugdíjrendszerben, azon belül is a gyermeknevelésre fordított háztartási munka értékének becslése az elsősorban nők által végzett láthatatlan munka elismerését jelenti, a nők hátrányát csökkenti.


A lehetséges megoldások, a szakmai párbeszéd láthatóvá tétele érdekében rendezzük ezt a konferenciát, amelyre mindenkit, aki a téma iránt érdeklődik, szeretettel várunk!

 

A konferencia helyszíne: Budapesti Corvinus Egyetem C épület fsz. IX. előadó

A konferencia időpontja: 2019. június 13. 14.00-19.00

A konferencia tervezett programja:

Idősáv

Előadó

Cím

14.00-14.20

Demény Pál

Családbarát Nyugdíjreformért: Cél, Eszközök, Prioritás

14.20-14.40

Botos Katalin

Tb-reform : kétcsatornás nyugdíj-rendszer

14.41-15.00 Botos József Munkaerő-képzés ráfordításai és a nyugdíjrendszer

15.00-15-20

Gál Róbert  – Medgyesi M.

A gyermeknevelés transzfer-költségei Magyarországon

15.20-15.40 Benda József Szkülla és Kharübdisz között: a nyugdíjrendszer újragondolása

15.40-16.00

Morvayné Bajai Zsuzsanna

Mi köze a más gyerekének az én nyugdíjamhoz?

16.00-16.20

Szünet

 

16.20-16.40

Tóth I. János

A személyi jövedelemadó egy részének a szülők számára történő felajánlásáról

16.40-17.00 Németh György Generációk összekapcsolása – kívül a nyugdíjrendszeren

17.00-17.20

Giday András – Szegő Szilvia

A nyugdíjrendszer kettős fedezete: a nyugdíjhoz gyerek és bér is kell

17.20-17.40

Banyár József

A gyerekalapú nyugdíj pronatalista politika?

17.40-18.00

Mihályi Péter

A gyermekvállalás egyéni és közösségi haszna

18.00-18.20

Bartha Attila

Nyugdíjreformok Magyarországon: a hosszú távú fenntarthatóság és a többségi támogatottság összefüggései

 

Az előadások absztraktjai az előadások címére kattintva olvashatók.

 

Share

A Népesedési Kerekasztal nagyon fontosnak tartja a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom által 2013-ban létrehozott ötpárti nyilatkozatot, amelynek során az akkori parlamenti pártok frakciói (FIDESZ, KDNP, MSZP, JOBBIK, LMP) aláírták, hogy mind kormányon, mind ellenzékben támogatják a kívánt gyermekek megszületését. Ebben a nyilatkozatban a frakciók vezetői akkor a következőt írták alá: „Vállaljuk, hogy a párt, amit képviselünk, támogatja döntéseiben és kommunikációjában a gyermekvállalást, a családokat és mindenben segíti őket. Mindent megteszünk azért, hogy olyan körülményeket biztosítsunk, hogy a kívánt, tervezett gyermekek világra jöhessenek

A 2019. április 1-én a Családvédelmi Akciótervről szóló szavazás során a parlamenti pártok (kivéve DK és Párbeszéd) most tartották magukat a hat évvel ezelőtti  fogadalmukhoz. A nyilatkozatnak megfelelően megszavazták azt a törvénycsomagot, ami segíti a családokat abban, hogy csökkenjenek a nehézségek a családos, gyermekes életforma választása előtt és hogy megszülethessenek a kívánt, tervezett gyermekek. Ezzel a magyar családok számára könnyebbé vált a szabad választás, a család és munka összeegyeztetése, és újabb lépést tett az ország afelé, hogy kilábaljon a demográfiai válságból.

A Népesedési Kerekasztal köszöni minden pártnak, amelyik megszavazta a kormány által előterjesztett Családvédelmi Akcióterv törvénycsomagját, hogy támogatják a gyermekvállalás elősegítését és így a népesedési helyzet javításának ügyét.

 

 

Share

A Népesedési Kerekasztal felhívása

A napi élelmiszerekben előforduló mezőgazdasági vegyszerek és toxinok hatása a kívánt és tervezett gyermekek megszületésére

A meddőség problémája egyre több embert érint, jelenleg Magyarországon mintegy 150 ezer pár küzd azzal, hogy hiába tesz meg mindent a gyermekáldásért. A meddőség okát mintegy fele-fele arányban lehet megtalálni a pár férfi illetve női tagjában, ami mögött a gyermekvállalás időpontjának kitolódása és esetenként társuló káros magatartásformák (dohányzás, stressz, elhízás) mellett nagymértékben a táplálékkal naponta magunkhoz vett vegyszerek (pl. Glifozát) illetve mikotoxinok mennyisége húzódik meg.

A demográfiai eredményeinket segítő gyermekvállalási képességek javításában, ill. a halálozási arány csökkentésében – a rendkívül sok és fontos más tényező mellett – csak igen kevés figyelem jut a napi élelmiszereinkben előforduló káros vegyi anyagok, mérgek (toxikus anyagok) hatásaira és a tényleges demográfiai hátrányokkal való összefüggéseire.

 

A Népesedési Kerekasztal a demográfiai helyzet javítása érdekében fontosnak tartja a meddőséget okozó káros hatások mérséklését és hogy az erre vonatkozó, bizonyítékokon alapuló eredményekről a döntéshozók és a közvélemény megfelelő tájékoztatást kapjanak.

 

 • A férfiak nemzőképessége 60 %-kal csökkent az 1970-es évektől napjainkig.
 • A termékenységcsökkenés és a mezőgazdasági vegyszerek összefüggését kutatásokkal igazolták mindkét nem esetében.
 • A mezőgazdasági vegyszerek és a mikotoxinok következményei:
 • Nők esetében a policisztás ovárium-szindróma (PCOS) valamint az endometriózis gyakoribbá válása.
 • Spontán vetélés, méhen belüli magzati halál és a koraszülés.
 • A nemiség fejlődésének rendellenességei.

 

Mikotoxinokat,illetve glifozátot tartalmazó mindennapi élelmiszerek: gabona alapú termékek, sör, szójatartalmú termékek, halak, hús, tejtermékek.

 

A fentiek miatt a Népesedési Kerekasztal azt kéri a Kormánytól, hogy a meddőség előfordulásának csökkentése és a népesség testi-lelki-szellemi egészségi állapotának javítása érdekében tegye meg a szakirodalom által javasolt megelőzést jelentő alábbi lépéseket:

 • Az ökológiai gazdálkodás előmozdítása:
 • Az ellenőrzött ökológiai gazdálkodás terjesztése és támogatása.
 • A családok ösztönzése és támogatása a hazai ellenőrzött ökológiai termesztésből származó élelmiszerek fogyasztására.
 • A közétkeztetésben is ezirányú támogatás alkalmazása.
 • A hagyományos élelmiszer-gazdaság ilyen felfogású átalakítása a gazdálkodási agrotechnikában (a fajtáktól, talajtápanyagoktól a növényvédelmen át az élelmiszer-alapanyagok tárolásáig és feldolgozásáig) és a minőség-ellenőrzésben.
 • A legtöbb problémát jelentő vegyszer (glifozát) használatának beszüntetése és a gabonafélék mikotoxin-szennyeződésének csökkentése az ökológiai termelésen kívüli termelésben és az élelmiszer feldolgozásban is.

 

A Népesedési Kerekasztal a meddőség csökkentése és a népesség egészségének védelme érdekében sürgeti a Kormányt megfelelő stratégia és intézkedési terv kidolgozására az érintett ágazatok (EMMI, Agrárminisztérium) és a felelős civil szervezetek részvételével.

Népesedési Kerekasztal

Székely András, koordinátor

 

Budapest, 2019. március 28.                           

 

 

Néhány, a mikotoxinok és a glifozát hatásait igazoló kutatási eredmény (a felsorolás nem teljes!):

 

Mezőgazdasági és élelmezési vegyszerek hatásai:

Termékenység és mezőgazdasági vegyszerek kapcsolata:

 • D.Whorton R.M. Krauss at al. (1977): Infertility in male pesticide workers. Lancet 310.(8051), 1259-1261.
 • L. Fuortes at al. (1997): Association between female infertility and agricultural work history. Am.J.Ind. Med.31.445-451.

Spermaképződés zavarai, spermiumszám csökkenés:

A sperma megtermékenyítő képességének csökkenése:

 • Anifandis at al. (2017): The In Vitro Impact of the Herbicide Roundup on Human Sperm Motility and Sperm Mitochondria. Toxics 2018, 6, 2; doi:10.3390/toxics6010002

A méh rendellenességei:

 • Varayoud at al. (2016): Effects of a glyphosate-based herbicide on the uterus of adult ovariectomized rats. Environ Toxicol. 2016 Jul 27. doi: 10.1002/tox.22316.

A bél baktériumflóra-egyensúlyának felborulása (dysbiosis):

 • B. Wood (2018): How industrial farming is harming our gut microbiome.                                               Organic Consumers Association , Febr.21.2018. https://www.organicconsumers.org/news/how-industrial-farming-harming-our-gut-microbiome
 • J.C.Alverdy (2018): Microbiome medicine:This changes everything.                                                               J Am Coll Surg. 226:719-729.

Gabona-mikotoxinok hatásai:

Csecsemők fejlődése:

 • Setchell, KD et al. (1997): Exposure of infants to phyto-oestrogens from soya-based infant formula. Lancet. 1997 Jul 5;350 (9070): 23-7. PMID: 9217716

Nemiség kialakulása:

 • Vargas, C. M. (2017): Változó nemiség és Kémiai evolúció – a szerelem hormonjaitól a meddőségig és daganatokig. CUNAMI Kiadó, Budapest, 80-83, 92-95, 98-101. p.

Ösztrogén-hatások:

 • Takemura, H. et al. (2007): Characterization of the estrogenic activities of zeranol in vivo and in vitro. J. Steroid Biochem. Mol. Biol. 2007 Febr, 103(2):170-7.

Táplálkozás-egészségügyi hatások:

 • Kovács M. (2004): Mikotoxinok táplálkozás-egészségügyi vonatkozásai. Orvosi Hetilap, Budapest, 145. 34. 1739-1746. p.
 • Becker-Algeri T.A. et al. (2016): Mycotoxins in Bovine Milk and Dairy Products: A Review J. Food Sci. 2016 Mar. 81(3): R544-52. Epub 2016. Jan. 22.
Share

A Népesedési Kerekasztal évek óta következetesen szorgalmazza a gyermeknevelésbe befektetett költségek és idő társadalmi figyelembevételét, halaszthatatlannak látja a nyugdíjrendszer ilyen alapú átalakítását.

A Kerekasztal örömmel üdvözöli, hogy a Magyar Nemzeti Bank a versenyképesség javítására vonatkozó javaslataiban kiemelt szempontként kezeli a gyermekvállalás ösztönzésének és támogatásának kérdését, amelyhez a családbarát program keretében számos fontos javaslatot tesz, köztük a nyugdíjrendszer átalakítását is szükségesnek látják.

Versenyképességi program 330 pontban

A Magyar Nemzeti Bank által 2019. február 27-én nyilvánosságra hozott „VERSENYKEPESSEGI PROGRAM 330 PONTBAN” című átfogó tanulmánya számba veszi a felzárkózáshoz nélkülözhetetlen lépéseket, köztük a nyugdíjrendszer igazságosabbá tételének szükségességét is.

A gyermeknevelés humán tőkébe való beruházásnak is tekinthető. (…) …a szülők aktív korukban lemondanak jövedelmük egy részének elfogyasztásáról… (…) A gyermeknevelésre jelentős összeget áldozó szülők gyermekei fogják a következő évtizedekben előteremteni a nyugdíjak fedezetét minden ellátott számára függetlenül attól, hogy az ellátott bekapcsolódott-e a forrásokat biztosító korosztály felnevelésébe. (…) A gyermeknevelés nyugdíjrendszeren belüli elismerése hozzájárulhat a demográfiai trendek megfordításán keresztül a társadalombiztosítási nyugdíjrendszer hosszú távú fenntarthatóságához és a megfelelő színvonalú nyugellátások biztosításához.

E kérdéskörben az MNB javasolja a nyugdíj összegének megállapításakor a felnevelt gyermekek számának figyelembevételét és a családi adókedvezmény figyelembevételét a nyugdíj megállapítása során. A Népesedési Kerekasztal e két javaslattal egyetért és azokat a döntéshozók figyelmébe ajánlja, azzal, hogy a részletek kidolgozása további egyeztetéseket és szakmai előkészítést igényel.

Az MNB javaslata a kiegészítő nyugdíjrendszer szerepének bővítését is szorgalmazza, amit a Népesedési Kerekasztal ugyancsak támogat.

A Népesedési Kerekasztal 2014-es koncepciója a nyugdíjrendszer reformjára

A Népesedési Kerekasztal 2014. május 28-án kiadott koncepciója a nyugdíjrendszer reformjára – egyéb javaslatai mellett - ugyanezt az alapelvet fogalmazta meg.

A jelenlegi magyar nyugdíjrendszer… gyakorlatilag bünteti a gyermekvállalást. …a jelenlegi rendszer inkonzisztens, igazságtalan, gyakorlatilag önfelszámoló, és ezért korrekcióra szorul.

Olyan nyugdíjreformot javaslunk, mely figyelembe veszi a gyermeknevelésre fordított egyéni erőfeszítéseket, a felnevelt gyermekek számát és iskolázottságát is. Olyan megoldást tartunk célszerűnek, amely csökkenti, kedvező esetben teljességgel felszámolja azt a ma valójában létező gyermekességi adót, amelyet a fennálló rendszer a gyermeknevelésre, a gyermeket nevelőkre közvetetten kivet.

Egy ilyen reform várakozásunk értelmében fenntarthatóvá és hosszabb távon is finanszírozhatóvá tenné a nyugdíjrendszert. Ugyanakkor a szakirodalom csaknem egyöntetű álláspontja szerint jelentős mértékű igazságtalanságot korrigálna és kiiktatna egy mesterségesen létrehozott és fenntartott, erős termékenységi ellenösztönzőt.

A Népesedési Kerekasztal álláspontja

A Népesedési Kerekasztal álláspontja szerint a fenntartható társadalom érdekében kétcsatornás nyugdíjrendszert kell létrehozni: a munkanyugdíjon alapulót és a felnevelt gyermekeken alapulót. A javaslat a magyar társadalom egyik legnagyobb mértékű, igazságtalan, rejtett újraelosztásán kíván változtatni, amely ma a gyermekvállalási motivációkat csökkenti. A javasolt rendszer figyelembe veszi, hogy az időskor finanszírozása össztársadalmi, a gyermekkoré elsősorban családi forrásból történik.

A gyermeknevelés figyelembevétele a nyugdíjrendszerben, azon belül is a gyermeknevelésre fordított háztartási munka értékének becslése az elsősorban nők által végzett láthatatlan munka elismerését jelenti, a nők hátrányát csökkenti.

A változtatás csak a mostani 35-45 évnél nem idősebb korosztályokra vezethető be – e lépés azonban igen sürgető.

Budapest, 2019. március 31.

Share

Jól működő ország: Gyermekeink a jövőnk!

 

Tekintettel a demográfiai kérdések fontosságára arra kérjük az új Parlamentet és Kormányt, hogy a népesedéspolitikát a magyar és európai társadalom fennmaradása biztosítékának tekintve a leendő és a már megszületett gyermekek érdekében hozzák meg döntéseiket. A Népesedési Kerekasztal meggyőződése szerint a magyar népesség belülről jövő növelése össztársadalmi érdek, pártpolitikák felett álló kérdés, ezért azt szorgalmazzuk, hogy ez ügyben a parlamenti pártok közös célokat, jogszabályokat fogalmazzanak meg.

Magyarország Alaptörvényével összhangban minden állampolgárnak meg kell adni a szabad választás jogát a gyermekvállalás tekintetében. A ténylegesen szabad választáshoz azonban biztosítani szükséges, hogy a családalapítás, gyermekvállalás, kiemelten a több gyermek vállalása se jelentsen igazságtalan hátrányt a szülők vagy a gyerekek számára, ne akadályozza az egyént a munka és foglalkozás szabad megválasztásában, a társadalom ismerje el, hogy a családok gyermekvállalás melletti döntése nem egyszerűen magánügy, hanem a nemzet érdeke is.

 

Elismerve az eddigi intézkedéseket, meggyőződésünk szerint sürgős lépésekre van szükség az alábbi területeken:

 1. Nyugdíjrendszer, járulékok igazságossá tétele annak érdekében, hogy a gyermeket vállalók hátrányos megkülönböztetése csökkenjen, az otthon végzett munka értéke elismerésre kerüljön.
 2. A családok, egyének lelki egészségének javítása, ehhez a feltételek megteremtéseannak érdekében, hogy a testi és lelki jól-lét egyaránt javuljon Magyarországon.

 

Az alábbi területeken a meglévő eredmények megtartása mellett további lépéseket tartunk szükségeseknek:

 1. A jövedelemszerző munka és család munkáltatói összeegyeztetésének ösztönzése annak érdekében, hogy a gyermeket vállalók – elsősorban a nők – munkaerőpiaci sérülékenysége csökkenjen, merjék megvalósítani a családterveiket.
 2. A családokat, családosokat megillető kedvezmények bővítése annak érdekében, hogy érzékeljék: a társadalom kiemelten fontosnak tartja a gyermeknevelési teljesítményüket.
 3. A lakásbérlés elősegítése annak érdekében, hogy a házasság, a gyermekvállalás feltételeit a fiatalok minél hamarabb megteremthessék.
 4. A szülés körüli ellátások körülményeinek javítása annak érdekében, hogy a gyermekvállalás méltósága a társadalom részéről az első pillanattól kezdve elismert legyen, ily módon is elősegítve a családokban a tervezett gyermekszámok megvalósulását.
 5. Az oktatásban a családdal, a gyermekvállalással kapcsolatos készségek fejlesztése annak érdekében, hogy a fiatalok rendelkezzenek a párkapcsolatok megfelelő kialakításához és fenntartásához szükséges képességekkel.

 

A részletek kidolgozásában, a javaslatok megvalósításában a Népesedési Kerekasztal szakértői továbbra is felajánlják segítő együttműködésüket.

 

2018. május 24.

A javaslatot PDF formátumban ITT letöltheti.